Dans dig glad med Randi
Menu
Kategorier

Mazdaznan dans

Vi danser cirkeldans i forbindelse med Mazdaznan på Kullerup Kurser på Fyn og i Solbjerggruppen på Frederiksberg. Jeg lærte de første cirkeldanse af Danseinstruktør Hilde Deneckere-Vermeire fra Belgien, som dansede på internationale Mazdaznan kurser. Vi har siden brugt at danse i forbindelse med Mazdaznan i Danmark. Mazdaznan er en gammel livslære se www.mazdaznan.dk

Dansene bruges på aftnerne i Solbjerggruppen bl.a. til at understrege årets rytme og skabe en dejlig meditativ afrunding af aftnerne. Se eksempler nedenfor.

Solbjerggruppen


Maj – Tyrens tegn.
Vi danser til Anes Anemoner, vers af Halfdan Rasmussen. Forår og Anemone tid. Naturen skyder af sted som kanonen i teksten.

August – Løven, solen. Velkomst og ankomst det nye sted.
Fest for gruppens genstart på Frederiksberg i 2012. Gruppen døbes Solbjerggruppen.

Dans for fest, løven, solen: Soldans og en balkan festdans.

September – jomfruen, detaljer, rytme
Dans: Hora til Letz be cheerfull. Glæde – rytmen skifter, det påvirker kirtlerne, helbred – bedre psyke.

Synge / nynne påvirker kirtler i hals og hoved, armene påvirker især kirtler midt i kroppen, dans med benene især nederste kirtler.

Afslutning på aftenen: In Trutina fra Carmina Burana, Carl Orff


Afslutning på aftenen: In Trutina fra Carmina Burana, Carl Orff

Oktober – vægten:
Dans: Enya, Watermark.

En dans der kan symbolisere vægt og samarbejde, medmennesker, søgen efter visdom.

hilse – søge kontakt til medmennesker til begge side, hvad kan vi lære af dem – vægtskålene – vægtmidten, vi går mod midten, leder / søger om visdom, hvad er rigtigt / forkert, justitia, tager det til os.

Hvordan sammenhæng til Mazdaznan:

Dansen viser, hvordan vi arbejder bl.a. lige netop i vores gruppe her. Der er ingen uddannet Mazdaznan lærer, man kan heller ikke blive ‘udlært’. Vi er alle under uddannelse og det gør vi ved at hjælpe hinanden, lære af hinanden række ud mod vores medstuderende og ty til de gamle læremester, visdommen, mod midten. Vi bliver kun ‘rigtig kloge’, når vi hjælper hinanden.

Enya med Watermark

November – Skorpion (fast vandtegn). Efterår og høsten er færdig. Underliv, kønskirtler. Under jorden.
Dans: Lifegivers , Joanne Shenandoah, dans nr. 6 She finds a Mate and Has a Child, 4:14, Randis variation

Dansen er valgt for at sætte focus på underliv, hoftebevægelser, kønskirtlerne aktiveres, rytmer – pause

Høsten er i hus og vi er på en vis måde færdige, vi skal hvile efter arbejdet, søge indad, fred, men frøene / kimen til nyt liv er allerede dannet. Ny cyklus er forberedt. Vi skal give frøet hvile og fred. Bevare kræfterne til spiring / starten på det nye, som skal begynde engang ude i fremtiden. Vanskeligt i vore hverdag, som ofte ikke tager udgangspunkt i årets gang.

December – Skytten. Bevægelig ildtegn. Vintersolhverv. Den mørke tid. Lyset vender snart tilbage.
Dans: Longing. Klesmer musik. Kor: Bruder Georg.

Dansen er valgt fordi den er aktiv og bevægelig. Stræber opad. Fornyelse. Bruger hofterne til at sætte af. Hopper. Tegnet for skytten er pilen op og ofte en heste-underkrop / styrke i hofter til at kommer videre. Klapper og liv mod midten og ryster alt gammel, brugt og unyttigt af på vej ud, renser os. Nytåret.